Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
HUOMIO oppilaat! Kirjoitusrajoite voimassa 17.1.-3.5.2015. Jokainen oppilas saa kirjoittaa korkeintaan yhden tarinan viikossa! Kiitoksia.

Opinto-opas

Koulun alkaminen

Lukuvuosi alkaa hevosopisto Tulipurossa aina 16. päivä elokuuta. Kaikkien oppilaiden täytyy saapua opistolle kello neljään mennessä, jonka jälkeen syödään runsas illallinen suuressa ruokasalissa. Yleensä rehtori pitää illallisen aikana tervetuliaispuheen. Illallisen jälkeen uudet oppilaat lajitellaan tupiin ja vanhemmat oppilaat pääsevät jo majoittautumaan. Koulunkäynti alkaa seuraavana arkipäivänä. Valvojaoppilaat ja tuvanjohtajat auttavat uusia oppilaita kotiutumaan ja neuvovat tarvittaessa.

Oppilaiden toiveesta opisto kustantaa jokaiselle oppilaalle ratsastustakin. Jokaisella tuvalla on oman tunnusvärinsä värinen tuulipusakka, ja selässä lukee "Hevosopisto Tulipuro - (oma tupa)" ja selässä on myös opistomme vaakunan kuva. Etupuolella lukee oppilaan oma nimi.

Tuvat

Hevosopisto Tulipurossa on neljä tupaa: Fudge, Garnet, Miracle ja Saga. Tuvat ovat saaneet nimensä Tulipuron alkuperäisen perustajan neljän hevosen mukaan. Nämä hevoset olivat hänelle kuin perheenjäseniä, ja hän rakasti niitä yli kaiken. Kunnianosoituksena Tulipuron perustajaa ja hänen neljää hevostaan kohtaan Bretrix Gawky, koulun nykyinen rehtori, nimesi tuvat hevosten mukaan.

Tuvilla on omat tuvanjohtajansa, jotka toimivat tupien ns. luokanvalvojina. He huolehtivat tupansa asioista. Lisäksi joka tuvalle valitaan lukuvuosittain kaksi vähintään kolmasluokkalaista valvojaoppilasta, jotka valvovat yleisen viihtyvyyden sujuvuutta ja rauhan pysymistä tuvissa.

Jokaisen lukukauden lopussa (joulu- ja toukokuussa) jaetaan tupamestaruus. Se tupa, joka on tupamestaruuspäivään mennessä kerännyt itselleen eniten tupapisteitä, voittaa itselleen mestaruuden. Oppilaat saavat tupapisteitä ahkerasta työskentelystä ja menestymisestä opinnoissaan.

Fudge

Kauan kauan sitten hevosopisto Tulipuron perustajalla, Jeffery Giantilla, oli neljä hevosta, joita hän rakasti yli kaiken. Pienin näistä oli ruskea shetlanninponi Fudge, joka oli hyvin hellyttävä ja Jeffery tietenkin tykästyi siihen heti. Fudge oli Jefferylle kaikista hevosista läheisin ja eräskin hänen kirjoittamistaan katkelmista menee näin:

"Fudge on pieni, pörröinen ja ruskea urhoollinen poni, jonka paksu karva on niin takkuinen, ettei sitä kukaan saa selväksi. Fudge pysyttelee kotona ja on niin pienikokoinen, että pystyy helposti seuraamaan minua sinne minne ikinä menenkin. Joskus, kun usva laskeutuu pelloille, Fudge haistelee tuulta, katsoo kaukaisuuteen ja katoaa hämärän turvin usvapilveen. Minne poni menee, sitä en tiedä enkä haluakaan. Se on Fudgen oma pieni salaisuus, eikä sitä kukaan koskaan tule selvittämään."

Garnet

Toinen Jeffery Giantin hevosista oli nimeltään Garnet. Garnet oli vaalea connemaranponi, joka omasi luontoa rakastavan luonteen ja joka piti erittäin paljon metsästä ja metsän eläimistä. Jeffery tykästyi Garnettiin hevosen mukavan luonteen takia ja heppa sai pysyvän paikan Jefferyn elämässä. Yksi Garnetia koskeva Jefferyn kirjoittama katkelma menee näin:

"Garnetin karvapeite on sileämpi silkkiä ja sen harja ja häntä ovat valtavan pitkät. Sen luonnonvaaleat jouhet helmi- ja kukkakoristeineen kuiskivat yhdessä ruohikon kanssa. Välillä annan Garnetin vaeltaa tuulen mukana halki metsien, omien vaistojensa varassa. Se kyllä pitää huolen kotiintulosta. Luonnon eläimet, niin pedot kuin linnutkin, kulkevat yhdessä Garnetin kanssa sinne minne ikinä tammani keksii heidät johdattaa."

Miracle

Kolmas Jeffery Giantin hevosista, Miracle nimeltään, oli punarautias englannintäysiverinen. Tällä tammalla oli pysyvä ja järkkymätön paikka omistajansa sydämmessä. Osa Jefferyn Miraclea koskevista kirjoituksista menee näin:

"Miraclen karva hehkuu punaisen ja oranssin sävyissä ja sen lavat hohkaavat kuin aurinko. Sen harja ja häntä hulmuavat kuin roihuava tuli ja sen jouhet hohkaavat kuin leimahtelevat liekit. Sen luonne on tulinen, mutta hyvin lempeä. Kimeä hirnahdus kaikuu usein iltamyöhälläkin aukeilta laidunmailta ja kun katsoo ikkunasta, voi nähdä kaiken hämäryyden keskellä loimuavan hevosen piirteet."

Saga

Jeffery Giantin neljäs hevonen, Saga, oli musta newforestinponi. Siinä oli outua se, että joskus ihmiset väittivät Sagan muuttaneen väriään mustasta tummansiniseen... Saga oli ilmiselvästi Jefferyn suosikkiponi, sillä kaikki hänen Sagaa koskevat kirjoituksensa ovat suopeamielisiä. Eräskin pätkä kuuluu näin:

"Saga on musta kuin petollinen yö, mutta usein sen kupeilla, kaulassa ja jouhissa välähtää syvä tummansinisen sävy. Sen sileä karva muistuttaa yöllistä taivaankantta, ja sen hulmuavissa harjassa ja hännässä on tuhansia tähden lailla loistavia timantteja. Sagan laukatessa halki yön, sen terävät kaviot rummuttavat vavahtelevaa maata ja tuhannet kastehelmet helisevät kilpaa hevosen villin huudon kanssa."

Tärkeitä päivämääriä

16. elokuuta lukuvuosi alkaa ja oppilaat saapuvat koululle.

31. lokakuuta Halloween-juhla vapaapäivän merkeissä. Valvojaoppilaat koristelevat linnan ja järjestävät ohjelmaa. Halukkaat voivat osallistua yövaellukselle.

21. joulukuuta juhlitaan syyslukukauden päättymistä jouluillallisen ääressä. Yhdeksältä illalla alkavat koulun hienot joulutanssiaiset, joihin kaikki saavat osallistua parinsa kanssa. Hienot asut ja kampaukset kuuluvat tietenkin kuvioihin. Ja tanssit kestävät pitkälle yöhön!

22. joulukuuta alkaa joululoma, jonka voi viettää koululla tai kotona. Kouluun jääville oppilaille järjestetään joululoman aikana useiden päivien mittainen jouluvaellus sekä yhden päivän rekiretki.

24. joulukuuta juhlitaan joulua koululle jäävien oppilaiden kesken. Vanhemmat voivat tulla vierailulle ja jäädä kolmeksi yöksi. Oppilaiden joululahjat toimitetaan paikalle koulun kustannuksella.

9. tammikuuta oppilaiden täytyy palata koululle ilta kuuteen mennessä. Koulu jatkuu seuraavana arkipäivänä.

14. helmikuuta alkaa seitsemän päivän mittainen hiihtoloma, jonka oppilaat viettävät koululla. Ohjelmassa mm. hiihtoratsastusta sekä lumivaellus.

Huhtikuun toisena viikonloppuna vietetään pääsiäistä. Vanhemmat ovat tervetulleita koululle viikonlopun ajaksi.

11. toukokuuta alkavat kokeet.

25. toukokuuta alkaa kesäloma. Oppilaiden on poistuttava koululta ilta kahdeksaan mennessä.

Päiväjärjestys

aamiainen kello 7.30 alkaen
1. oppitunti kello 9.00-9.45
2. oppitunti kello 10.00-10.45
3. oppitunti kello 11.00-11.45

lounastunti kello 11.45-12.45
4. oppitunti kello 12.45-13.30
5. oppitunti kello 13.45-14.30

välipala kello 15-15.30
illallinen kello 17-18.30
iltapala kello 20.00-20.30

Oppitunneilla on läsnäolopakko, ellei ole saanut opettajaltaan/luokanvalvojaltaan lupaa olla poissa tunnilta. Mikäli on sairas, täytyy käydä sairaalasiivessä ylihoitajan puheilla, joka tarkastaa olotilasi. Kaikkiin ruokailuihin ei ole pakko osallistua. Pakolliset ruokailut ovat lounas ja illallinen.

Kouluaineet

Pakolliset aineet

1.-2. vuosiluokat:

 • Hevosten historia
 • Hevosten sairaudet
 • Hoitomenetelmät
 • Luonnollinen hevostaito
 • Ratsastus
 • Yrttitieto
 • Kehonkieli
 • Rakenne ja anatomia
 • Liikunta 

3.-7. vuosiluokat:

 • Hevosten sairaudet
 • Hoitomenetelmät
 • Luonnollinen hevostaito
 • Ratsastus
 • Kehonkieli
 • Valinnaiset aineet

Valinnaiset aineet

Valinnaiset aineet alkavat kolmannen vuosiluokan alussa. Ne valitaan hakemuksen teon yhteydessä. Jokainen oppilas valitsee 3 valinnaista ainetta.

 • Hevosten historia
 • Yrttitieto
 • Rakenne ja anatomia
 • Hoitaminen
 • Hevosmatkailu
 • Hevosammatit
 • Rotutieto
 • Ranska
 • Saksa
 • Espanja
 • Liikunta
 • Ekonomia
 • Tietotekniikka (atk)

Ylimääräiset aktiviteetit

Opistossa on mahdollisuus harjoittaa ylimääräisiä, kouluajan ulkopuolella ja yleensä iltaisin tapahtuvaa ohjattua toimintaa. Tämä on opiskelijoille täysin vapaaehtoista, mutta erittäin suositeltavaa. Ihanteellisessa tapauksessa jokainen oppilas harjoittaisi vähintään kahta niin kutsuttua "ylimääräistä" aktiviteettia. Oppilas saa tietoihinsa merkinnän kerhoihin/harrastuksiin osallistumisesta. Opiskelu-sivulla on lyhyet esittelyt jokaisesta opistomme kerhosta. Kerhoihin osallistutaan Liity-sivulla ja osallistumisilmoituksessa tulee olla oppilaan koko nimi, tupa sekä aktiviteetti, johon hän haluaa osallistua. Hevospooloon liittymiseen on erillinen lomake.

Kokeet ja tutkinnot

Opistossamme järjestetään jokaisen lukuvuoden lopulla loppukokeet, jotka alkavat 11. toukokuuta. Jokaisen oppilaan tulee osallistua kokeisiin ja läpäistä ne hyväksyttävin arvosanoin, jotta hän pääsee siirtymään seuraavalle vuosiluokalle. Kokeet suoritetaan kaikista niistä aineista, joita oppilas opiskelee.

PRO-tutkinto suoritetaan seitsemännen luokan keväällä koeviikkojen aikaan. Tällöin oppilas suorittaa kokeet niistä opiskelemistaan aineista, joista haluaa (mutta vähintään neljästä). Arvosanat ovat samat kuin tavallisissa kokeissakin. Tutkinnon saadakseen oppilaan on saatava vähintään kolmesta oppiaineesta Sinnepäin tai sitä korkeamman arvosanan.

Lisäksi 5. ja 6. vuosiluokan oppilaiden on käytävä yksissä ratsastuskisoissa lukuvuoden lopussa. Oppilaat saavat valita osallistuvatko he koulu- vai esteratsastuskilpailuun. Kilpailuihin osallistutaan omalla tai hoitohevosella. Koulu järjestää kuljetuksen.

Seitsemännellä vuosiluokalla oppilaat osallistuvat myös yksiin kilpailuihin. Kisat kattavat koulu-, este- ja maastoratsastuksen. Ne toimivat ikän kuin ratsastuksen PRO-tutkintona, ja niistä saa arvosanan (asteikko sama kuin PRO-tutkinnoilla). Kilpailut pidetään huhtikuun kolmannella viikonlopulla Liverpoolissa ja niitä varten harjoitellaan koko huhtikuun alkupuolisko.

 

virtuaalitalli virtuaalihevonen

©2020 Tulipuro ♡ hevosopisto - suntuubi.com