Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
HUOMIO oppilaat! Kirjoitusrajoite voimassa 17.1.-3.5.2015. Jokainen oppilas saa kirjoittaa korkeintaan yhden tarinan viikossa! Kiitoksia.

Toimintamuodot

Hoitomenetelmät

Täällä hevosopisto Tulipurossa käytämme hevosten kanssa neljää hoitomuotoa: hevosjumppaa, hierontaa, pyöröaitausjuoksutusta ja erilaisia yrttejä ja rohdoksia. Hoitoja käytetään muihinkin kuin sairaisiin tai muuten oikutteleviin ja hankaliin hevosiin - niitä käytetään ihan kaikkiin yksilöllisesti edeten.

Hoitomenetelmät ovat hevosia fyysisesti ja henkisesti hoitavia. Tämän lisäksi ne parantavat ja vahvistavat ihmisen ja hevosen välistä luottamusta ja sidettä. Niitä käytetään siksi, että ne tekevät hyvää hevoselle ja myös ihmisille. Henkistä puolta hoidetaan yrteillä ja uutteilla sekä pyöröaitausjuoksutuksella, kun taas fyysistä puolta hieromalla, venyttelemällä ja jumppaamalla. Ne ovat tehokasta terapiaa niin nuorelle kuin vanhalle, äksyilijälle kuin lempeälle, epäluottavaiselle kuin luottavaiselle... lista jatkuu ties miten pitkään.

Hevosjumppa

Hevosjumppaan sisältyy niin erilaisia venytysliikkeitä kuin muitakin hevosen eri lihaksiin kohdistuvia liikkeitä, kuten viereisessä kuvassa näkyvä kumarrus. Hevosjumppa kasvattaa hieman hevosen lihaksia, ja samalla myös rentouttaa niitä. Se myös ylläpitää nivelten liikelaajuutta ja elvyttää verenkiertoa. Venyttely venyttää myös syviä lihaksia ja jos venyttely on säännöllistä, vammojen riski pienenee. Yhden venytyksen on hyvä kestää noin minuutin. Jokaisen liikkeen jälkeen hevonen tulee palkita vaikka porkkananpalalla, jotta sille jää touhusta hyvä mielikuva.

Hieronta

Koulussamme käytetään paljon hevosten hierontaa, koska sillä on paljon hyviä vaikutuksia. Se on esimerkiksi hyvä tapa ennaltaehkäistä hevosen erilaisia vaivoja. Hieronta myös vähentää hevosen lihasjännitystä, vilkastuttaa verenkiertoa ja parantaa lihasten kimmoisuutta parantaen näin myös hevosen suorituskykyä. Lisäksi se nopeuttaa rasituksesta palautumista ja rentouttaa hevosta. Helpoin tapa hieroa hevosta on harjata sitä pehmeällä kumisualla painavin, pyörein liikkein. Varsinaisen lihasjumeja avaavan hieronnan hoitaa opiston eläinlääkäri ja muu henkilökunta.

Pyöröaitaus

Hevosopisto Tulipurossa on kaksi pyöröaitausta. Ne ovat aktiivinen osa hevosten kanssa touhuamista ja niiden kouluttamista.

Pyöröaitaus on nimensä mukaan pyöreä kenttä ja halkaisijaltaan se on noin 15 metriä. Siellä hevoselle luodaan ikään kuin vapauden tunne, jossa se voi juosta karkuun ihmistä. Juoksuttaja seisoo keskellä ja pitää hevosen liikkeessä niin kauan, että hevonen antaa tietyt merkit, jotka kielivät sen halusta lopettaa pakeneminen ja tulla ihmisen luo. Kun hevonen on antanut merkit, ihminen kääntyy sivuttain hevoseen päin poistaen siihen kohdistuneen paineen. Hevonen voi nyt pysähtyä ja palata ihmisen luo. Näin ihmisen ja hevosen välinen side muodostuu tai vahvistuu.

Pyöröaitausjuoksutuksessa on tärkeää ottaa huomioon kehonkielen käyttö. Pienetkin liikkeet vaikuttavat juoksutukseen, ja hankalien hevosten kanssa onkin oltava varovainen.

Yrtit ja uutteet

Hevosta voidaan hoitaa erilaisilla yrteillä ja uutteilla. Ne hoitavat sekä hevosen henkistä puolta että auttavat erilaisten vammojen parantumisessa. Jokainen rohto vaikuttaa eri tavalla ja siksi on parasta analysoida jokainen hevonen omana yksilönään ennen lääkintää. Oppilas voi ostaa Rohtopullo -nimisestä liikkeestä hoitohevoselleen/hevoselleen yrttejä tai uutteita, mutta ensin kannattaa kysyä vaikka oppilaiden viekussa mitä rohtoa heppa tarvitsee.

Bach kukkauutteet ovat 38 Tri Edward Bachin löytämää uuttetta, jotka vaikuttavat tiettyyn mielentilaan tai tunnetilaan. Hän myös kehitteli viiden uutteen yhdistelmän, joka auttaa erityisen vaikeisiin tilanteisiin. Uutteiden voima perustuu siihen, että ne auttavat muuttamaan ihmisten ajatukset positiivisiksi.

Kukkauutteita voi käyttää niin ihmisten, eläinten kuin kasvienkin hoidossa. Kasveilla ei tosin ole henkistä puolta, jolloin uutteet auttavat tietenkin niiden ainepuoleen. Hevosten kanssa täytyy hevosen mielentilaa tulkita samalla lailla kuin ihmistenkin ja valita uute sen mukaan.

"Terveys on perintömme ja oikeutemme. Se on  täydellistä kokonaisvaltaista yhteyttä sielun, mielen ja kehon välillä; eikä se ole vaikeasti saavutettava kaukainen ihanne, vaan niin helppoa ja luonnollista, että se on jäänyt monilta huomaamatta."'
     – Tri Edward Bach

Luonnollinen hevostaito

Luonnollinen hevostaito, mitä se on? Selitän tässä lyhyesti mitä se tarkoittaa. Kyse on hevosten käsittely- ja koulutustavasta, joka kohtelee hevosia luonnollisella tavalla. Hevosta kohdellaan hevosten ehdoilla, eli hevosia ei pakoteta mihinkään tai kohdella huonosti. Hevosia siis kuunnellaan ja kunnioitetaan. Kärsivällisyys on hyvin tärkeää hevosten kanssa toimiessa.

Kommunikointiin hevosten kanssa vaikuttaa paljolti kehonkielen käyttö, joka viestii hevoselle paljon ihmisestä. Hevoset itsekin käyttävät paljon kehonkieltä yrittäessään viestittää ihmiselle ajatuksiaan. Siksi on hyvä oppia tuntemaan tämä "hevosten kieli".

Luonnolliseen hevostaitoon kuuluu myös siteen muodostaminen ja sen vahvistaminen. Pyöröaitaus onkin mainio ratkaisu siihen, miten siteen voi muodostaa: hevoselle annetaan mahdollisuus valita, haluaako se paeta ihmistä loputtomiin vai tulla ihmisen luo. Ennen pyöröaitaukseen menoa on kuitenkin hallittava oma ja hevosen kehonkieli erittäin hyvin.

 

virtuaalitalli virtuaalihevonen

©2020 Tulipuro ♡ hevosopisto - suntuubi.com